Petrezselymes laposkenyér (hamburgerhez is)
Az igazat megvallva először zsemlének indult, csak kicsit megszaladt a nedves rész, így végül lepények lettek, amit egyáltalán nem bánok, hisz ez is szuper megoldás kenyér, zsemle helyett!
Tápérték összesen:
18,2 g fehérje / 39,2 g szénhidrát / 7,3 g zsír
Tápérték adagonként:
9,1 g fehérje / 19,6 g szénhidrát / 3,6 g zsír
Hozzávalók |
|
50 g zabpehelyliszt
60 g zsírszegény natúr joghurt
10 g tojássárgája*
60 g tojásfehérje
só, petrezselyemzöld
kiskanál sütőpor |
|
Elkészítés:
-
A sütőporos zabpehelylisztet, a joghurtot és a tojássárgáját csomómentesre keverjük.
-
Egy csipet sóval és petrezselyemzölddel ízesítjük. Legjobb, ha friss petrezselyemzöldet adtok hozzá apróra vágva.
-
A tojásfehérjét habbá verjük, és a lisztes masszához óvatosan hozzákeverjük.
-
Én 2 db 12 cm átmérőjű szilikonformába öntöttem a masszát, így kettő nagyobb hamburgerhez volt elegendő, de kisebb formákban is lehet sütni.
-
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt elkészül.
Megjegyzés:
A kész szeleteket vízszintesen félbe vágva megtölthetjük mindenféle jóval, én a húsvét jegyében (akkor még az volt :D) füstölt csirkemellel, tojással, uborkával, paprikával pakoltam meg, és egy kis mustárt is raktam hozzá. Egyszerűen kenyér helyett is lehet használni bármi máshoz.
*A tojássárgáját el lehet hagyni, így a zsír 7 helyett 4 gramm lesz az egész tésztában.
Képek:


|
Dorotel: Ó jaj, kimaradtak a grammok, elnézést (nem kellene este posztolnom :D)! Természetesen 10 gramm tojássárgájáról és 60 g tojásfehérjéről van szó, pótoltam is gyorsan a receptnél. Köszi az észrevételt!
Marietta: Esetleg muffinformád nincs? Igaz akkor mini szendvicsek lesznek. Ha nagyobb formában egyben sütöd ki, akkor lehet túl vékony lesz, félbe vágni biztos nem fogod tudni, de felszeletelve egymásra lehetne rakni. Én most sütőben sütöttem, de serpenyőben is elkészítheted, az a legbiztosabb megoldás. :)
Ha kipróbáltátok, hozhattok róla képet is!