Vaníliás zabkuglóf csokival
Tradicionálisan élesztővel készülő sütemény, amit a gyorsabb elkészülés érdekében sütőporra kiváltottam. Itt a vaj még megmaradt light formában, de kiváltható kókuszzsírral.
Fontos! Tényleg zabpehelyliszttel készítsétek. Próbáltam a tésztát darált zabpehellyel is, főként mert ugye az nem finomított, és még a szénhidrát tartalma is kevesebb, viszont zabpehellyel a tészta teljesen más állagú volt, zömök lett, szeletelést követően nagyon gyorsan száradni kezdett.
Hozzávalók
-
50 g zabpehelyliszt
-
30 g zabkorpa
-
30 g vaníliás protein*
-
30 g tojásfehérje
-
10 g tojássárgája
-
15 g light vaj**
-
50 g joghurt
-
4 g sütőpor
-
édesítő
Elkészítés
-
A zabpehelylisztet, zabkorpát, proteint és a sütőport összekeverjük.
-
A száraz hozzávalókhoz adjuk a tojás fehérjét, tojás sárgáját, light vajat és joghurtot. Alaposan összedolgozzuk, ízlés szerint édesítő mehet bele. Az édesítő mennyisége függ attól, hogy milyen édes proteint használtok, így érdemes a tésztát még a tojás hozzáadása előtt megkóstolni. Ha nem elég édes, pár csepp folyékony édesítőt adjatok hozzá (porral még nem próbáltam).
-
A masszát szilikonos kuglóf formába töltjük, én egy kb. 12 cm átmérőjű mini kuglóf formát használtam.
-
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép barna lesz. Nálam bő 1 órán keresztül sült régi típusú gáztűzhelyben.
Tápérték
Tápérték összesen (1 kuglóf = 6 szelet):
39,2 g fehérje / 54,8 g szénhidrát / 14,5 g zsír
Tápérték adagonként (1 szelet):
6,5 g fehérje / 9,1 g szénhidrát / 2,4 g zsír
Megjegyzés
Az étcsoki opcionális, ha szeretnénk használni, étrendünkhöz mérten 10-20 g magas kakaótartalmú étcsoki kisebb darabokra vágva mehet bele. Figyeljünk arra, hogy a tápérték ebben az esetben a szénhidrát és a zsír javára némiképp módosul.
*Tejsavó fehérjét használtam, de más fehérjével is elkészíthető, pl. kazeinnel kicsit krémesebb, puhább lesz az állag, viszont a kazein több nedvességet vesz fel, erre figyelni kell.
***A recept megalkotásakor még nem volt kókuszzsírom, azzal is működik a dolog, használjátok bátran. Csak arra figyeljetek, hogy ha ugyanannyi mennyiségű kókuszzsírt használtok, a tápérték kicsit változni fog (több benne a zsír, mint a light vajban).
Képek:
|