Diótej
Régóta agyaltam növényi tej készítésén, most végre a megvalósításig is eljutottam. Ha krémesebb állagra vágysz, használj kevesebb vizet (ekkor a tápérték is változik). Elkészítése pofon egyszerű, íze nagyon intenzív.
Hozzávalók
25 g darált dió
400 ml víz
édesítő* (opcionális)
vanília aroma** (opcionális)
Elkészítés
-
A darált forró vízzel leöntjük, majd fél órát állni hagyjuk.
-
A diós vizet átturmixoljuk, és ha időnk engedi, még hagyjuk állni kicsit, ha nem, akkor leszűrjük. A szűrésnek több módja lehet, használhatunk sűrű szövésű szűrőt, textilt, gézt. Utóbbiak azért szerencsésebbek, mert jobban ki tudjuk nyomkodni a visszamaradt diót.***
-
A leszűrt dió lesz a diótej, amit édesítővel, vaníliával ízesíthetünk.
Tápérték
Tápérték összesen (maximum):
4,6 g fehérje / 2,9 g szénhidrát / 14,2 g zsír
Tápérték 100 ml diótej esetén (maximum):
1,15 g fehérje / 0,7 g szénhidrát / 3,55 g zsír
Megjegyzés
A tápértékkel mindig bajban vagyok, ha növényi tejről van szó. A fentebb megadott értékek azt feltételezik, hogy a diótejbe a dió minden makrotápanyaga átkerült, és csak a rost maradt fent. Amit személy szerint picit kétlek, ezért is írtam maximum tápértéknek.
*Ha nem diétázol vagy nem annyira szigorú a diétád, ízesítsd bátran mézzel.
**Vanília aroma helyett vanília rúd kikapart magjait is használhatod.
***A visszamaradt diót ne dobd ki, felhasználható zabkásába, müzlikbe, süteményekbe.
Tipp
Ha valakit zavar a tudat, hogy nem ismeretes 100%-osan a tápérték, van egy tippem! Csak annyi diótejet készíts, amennyit aznap fel is használnál, illetve még aznap a visszamaradt diót is fogyaszd el valamelyik étkezésnél, így tuti biztos lehetsz benne, hogy tényleg annyi az annyi :)
Recept
Diós vanília turmix
Képek
|