Epres joghurttorta csokis talppal
Azt a feladatot kaptam, hogy készítsek valamit a friss eperből, így született meg ez a csokitalpú nagyon epres hűsítő joghurttorta. Óvatosan, mert rákattansz! :)
Hozzávalók
Csokitalp:
-
150 g zsírszegény natúr joghurt
-
30 g csokis protein (whey)*
-
0,5 evőkanál zselatin
-
0,25 dl meleg víz
Epres réteg:
-
350 g zsírszegény natúr joghurt
-
30 g epres vagy vaníliás protein (whey)
-
100 g eper
-
1,5 evőkanál zselatin
-
0,5 dl meleg víz
Elkészítés
-
A csokitalphoz 150 g zsírszegény natúr joghurtot és a 30 g csokis proteint csomómentesre keverjük. Ez tejsavó esetén szerencsére nem jelent kihívást.
-
Egy fél kávéspohárnyi meleg vízben (0,25 dl) alaposan elkeverjük a 0,5 evőkanál zselatint. Ha nem oldódna fel, akkor melegítsétek még picit, de NE forraljátok!
-
A feloldódott zselatint és a csokis proteines joghurtot alaposan keverjük össze, majd egy edénybe, tepsibe vagy szilikonformába öntsük bele, igazítsuk el, és rakjuk a hűtőbe fél órára. Én egy püspökkenyér formát használtam, ami szilikonból készült. Ha a formához nincs fémtartó, akkor érdemes tálcára rakni a könnyebb szállítás érdekében, mert ugye nem akarjuk, hogy a fél joghurt a szilikonforma oldalán kössön ki. :)
-
Fél óra elteltével készíthetjük a következő réteget**: az epret turmixoljuk össze a megmaradt joghurttal és a protein porral.
-
1,5 evőkanál zselatint oldjunk fel 0,5 dl meleg vízben, majd adjuk az epres joghurthoz.
-
Öntsük az epres joghurtot a csokitalpra, és rakjuk vissza a hűtőbe. Érdemes 4-5 órán át békén hagyni, vagy akár este elkészíteni, és másnap jól befalni.
-
A tetejét félbe vágott eperrel lehet díszíteni (opcionális).
Tápérték
Tápérték összesen (6 szelet):
78,1 g fehérje / 46,2 g szénhidrát / 10,5 g zsír
Tápérték adagonként (1 szelet):
13,0 g fehérje / 7,7 g szénhidrát / 1,7 g zsír
Tipp
*Ha nincs csokis protein otthon, próbáld ki így: vaníliás vagy tejszín ízű proteint 5 g kakaóporral "változtasd" csokissá, és kész is a talphoz a csokis fehérje! :)
**A turmixolást előbb is elvégezhetitek, de a zselatint csak azelőtt oldjátok fel, amikor a talpra öntenétek az epres réteget, ha előbb hozzáadjátok, akkor a keverő tálban megdermedhet.
Ha nem használsz proteint, csak kakaóporral és eperrel ízesíted a joghurtot, akkor a tápérték az egész tortát tekintve így alakul: 34,1 g fehérje, 38,6 g szénhidrát, 7,5 g zsír.
Ne felejtsd el, hogy az általam használt joghurtban kicsit több a szénhidrát, míg a zsír kevesebb a sima joghurtokhoz képest (100 g / 5,1 g fehérje, 6,2 g szénhidrát, 1,5 g zsír). A zsírtartalmat még jobban tudod csökkenteni ha sikerül 0,2%-os joghurtot levadászni! :)
Megjegyzés
A képeken ugyanaz a joghurttorta látható, a színkülönbséget a fényviszonyok és a különböző effekt okozza, de mindenképp meg akartam mutatni, milyen, ha türelmetlenül neki esik az ember, s milyen, ha várunk picit. :)
Képek
|