Ecetes céklasaláta
Egy nagyon egyszerű alap saláta recept, ami a hagyományos ecetes vonalat követi. Természetesen megbolondítható ezzel-azzal, no és igen jól illik a csirkés ételekhez.
Hozzávalók
-
500 g cékla (pucolva mért)
-
ecet (10%)
-
édesítő
-
víz
Elkészítés
-
A céklát megmossuk, majd annyi vízben, ami ellepi megfőzzük. Attól függően, hogy milyen puhára szeretnénk a főzési idő 1-2 óra is lehet.
-
Ha megfőtt, leöntjük a levet, és ha kihűlt, meghámozzuk. Hámozva mértem meg, tehát 500 grammnál több céklára van szükség, ha hasonló mennyiséget szeretnél. (Legközelebb idebiggyesztem, kb. mennyi g héjával.)
-
Vékony szeletekre vágjuk. Ha recés késsel vágjuk, szép csíkos lesz.
-
Annyi vízből, hogy ellepje a céklát, és ízlés szerinti ecetből és édesítőből elkészítjük a saláta levet. A vizet nem tudom pontosan, de kb. 0,5 dl ecetet adtam hozzá és pár csepp édesítőt, de akár por édesítővel is el lehet készíteni. Mindenképp kóstoljátok a levet, csak így lehet eldönteni, mennyi ecetre és édesítőre van szükség.
-
Ha jónak ítéltétek a salátalét, öntsétek a céklára, mehet a hűtőbe. Több napig is eláll, nagyon jól illik a csirkés ételekhez.
Tápérték
Tápérték összesen (összes):
6,5 g fehérje / 29,5 g szénhidrát / 0,5 g zsír
Tápérték adagonként (1 adag):
1,3 g fehérje / 5,9 g szénhidrát / 0,1 g zsír
Megjegyzés
Annak aki szereti: a salátalébe mehet még köménymag és torma is.
|