Egyebek

Szamóca- avagy eperlekvár azonnal (főzés nélkül)

Ez a recept szólhatna a szamóca és az eper elnevezések téves használatáról is, de ez lerágott csont, na és a megszokás miatt minimális az esélye, hogy jól fogjuk mindannyian használni. Most inkább bemutatom a chia magot, és percek alatt összedobhatod a főzés nélküli eperlekvárt, amit egy pici várakozás után azonnal fogyaszthatsz.

Tápérték összesen (~110 g lekvár):
2,79 g fehérje / 8,17 g szénhidrát / 3,34 g zsír

A chia magnak nagyon sok pozitív tulajdonsága van, ezért sok helyen szuperélelmiszernek is nevezik. Gazdag Omega 3 zsírsavakban, koleszterinmentes, nagyon sok rostot tartamaz, aminek köszönhetően tovább telítenek azok az ételek, amik chia magot tartalmaznak. Proteinben és antioxidánsokban is gazdag (oké, természetesen nem ezzel fogod fedezni a napi protein szükségleted), telített zsírsav tartalma nagyon alacsony, sok vitamin és ásványi anyagot tartalmaz (pl. kálcium, magnézium, vas, cink A és B vitaminok, kálium, réz). Nagyon sok ételhez használható, zselésítő tulajdonsága miatt szuper gyorsan készíthetünk dzsemeket, lekvárokat azonnali fogyasztásra. Az így elkészített dzsemek, lekvárok jól illenek a zabpehelyhez, palacsintákhoz, süteményekhez.

Bevallom, a címben szereplő azonnal szó költői túlzás, de tényleg pár perc alatt elkészíthető, és csak azért nem ténylegesen azonnal fogyasztható, mert egy rövid időt várnunk kell, hogy a chia mag kifejtse a zselésítő hatását. Íme a recept:  

Hozzávalók Ingredient
100 g eper (tisztított, csuma nélkül)
10 g chia mag
édesítő
100 g strawberry
10 g chia seed
sweetener

Elkészítés:
  1. Az eper csumáját eltávolítjuk. Tipp: egy szívószálat nyomj át az epren, így könnyű kiszedni a közepét. (1. kép)
  2. Attól függően, hogy dzsem vagy lekvár állagra vágyunk, pürésítsük az epret. Ezt végezhetjük botmixerrel, zöldségaprítóval, ha darabosabb állagra vágyunk, akkor villával.
  3. A turmixolt eperhez keverjük a chia magot, és ízlés szerint édesítőt. Utóbbi opcionális, ha az eper elég édes, nincs is rá szükség. Ha még is raknátok bele, elég pár csepp folyékony édesítő vagy 20-30 g cukornak megfelelő por édesítő (pl. eritrit).
  4. Az epres keveréket tálkába vagy kis üvegbe töltjük, majd berakjuk a hűtőbe. 60 perc múlva a chia magnak köszönhetően szépen összeáll, és ekkor már tényleg azonnal fogyasztható.
Megjegyzés:

Ha valakit zavarnak a darabos és a magos dolgok, akkor az epret turmixolja homogénre és a chia mag őrölése megoldhatja a problémát (pl. mákdarálóval).
Tartósítószermentes, így mindenképp hűtőben, lezárva tároljátok. A maximális eltarthatóságát nem tudom, én 3 napra szoktam beosztani, ennyi idő alatt biztos, hogy nincs semmi baja. Ha valaki hosszabb időt is tesztel, ossza meg velünk bátran. :)

Képek:

  

4 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2015.06.08. 16:50
Zilda

Köszönöm a visszajelzést, és a tippet, Ági! Hamarosan érkezik a málna is a piacokra, érdemes azzal is kipróbálni! Illetve a befőzés is megkezdődik, hamarosan azzal kapcsolatban is érkezik egy-két recept. :)

Idézet
2015.06.08. 13:17
Ági

Felbontás nélkül 8 napig állt el a hűtőben. Tettem bele egy evőkanál rostot is a chiamag mellé. (Psyllium Husk. Szintén bioboltban kapható.) Köszönöm a receptet, most eperből készítettem, nagyon finom lett. :-D

Idézet
2014.07.11. 21:58
Zilda

Szia Kitti! Chia magot bioboltokban vásárolhatsz (webshopokban is lehet rendelni), az ára függ a kiszereléstől, és persze bolttól függően is változhat picit. A 100 grammos csomag 500-600 Ft között mozog, minél nagyobb csomagot veszel, annál kedvezőbb lesz az ára. Nem tűnik olcsónak, viszont általában csak 5-10 grammot használok fel egyszerre, így még a kisebb csomag is jó pár ételhez elegendő.

Idézet
2014.07.10. 19:36
Kitti

Szia. Nagyon tökéletes a recept, megkérdezhetem chia magot hol szoktál beszerzni és kb. milyen árban van? Előre is köszönöm :)

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Eligazítás

Az oldal célja minden egészség, testépítő, sportoló életmódot folytató ember finom ételek utáni vágyának kielégítése. ;)
Akár fogyás, formálódás, izomépítés a célod, itt biztos találsz olyan receptet, ötletet, amiket be tudsz illeszteni az étrendedbe. Ha van olyan étel, aminek a fit változatát szeretnéd az oldalon viszontlátni, jelezd bátran!
Szólj hozzá, próbáld ki a recepteket, mondd el, hogy ízlett! Ne felejts el feliratkozni a hírlevélre!

Üdv, Zilda

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
FNB a Facebookon

Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről, a Facebook oldalon a Követésnél válaszd a Megjelenítés elsőként opciót! Példáért katt:

 

      

Bemutatkozó Impresszum Médiaajánlat GY.I.K. Kapcsolat  Regisztráció

Ha tetszik valamelyik recept, bátran tudasd velem hozzászólásban, vagy nyomd meg a Tetszik gombot, de akár meg is oszthatod másokkal!
 
Elkészítetted? Mutasd meg hozzászólásban, dobj egy e-mailt: info@fitnutritionbay.com vagy küldd el Facebookon / Instagramon! :)

Az oldalon és a bloghoz tartozó közösségi oldalakon található tartalom (fotók, receptek, cikkek) a Fit Nutrition Bay megalapítójának szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll.
A receptek, cikkek saját felhasználás céljából lementhetők, nyomtathatók, azonban az oldal, vagy annak valamely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, vagy más nem saját felhasználásra történő használata a Fit Nutrition Bay előzetes engedélye nélkül tilos. Ez vonatkozik a Közösségi oldalakra is! Ha bármely recept megtetszik, s megosztanád másokkal, kérlek, használd a közösségi ikonokat, vagy másold a recept elérhetőségét (URL címét), s azt oszd meg! Köszönöm, hogy megtisztelsz vele.

FitNutritionBay 2013-2018