Szamóca- avagy eperlekvár azonnal (főzés nélkül)
Ez a recept szólhatna a szamóca és az eper elnevezések téves használatáról is, de ez lerágott csont, na és a megszokás miatt minimális az esélye, hogy jól fogjuk mindannyian használni. Most inkább bemutatom a chia magot, és percek alatt összedobhatod a főzés nélküli eperlekvárt, amit egy pici várakozás után azonnal fogyaszthatsz.
Tápérték összesen (~110 g lekvár):
2,79 g fehérje / 8,17 g szénhidrát / 3,34 g zsír
A chia magnak nagyon sok pozitív tulajdonsága van, ezért sok helyen szuperélelmiszernek is nevezik. Gazdag Omega 3 zsírsavakban, koleszterinmentes, nagyon sok rostot tartamaz, aminek köszönhetően tovább telítenek azok az ételek, amik chia magot tartalmaznak. Proteinben és antioxidánsokban is gazdag (oké, természetesen nem ezzel fogod fedezni a napi protein szükségleted), telített zsírsav tartalma nagyon alacsony, sok vitamin és ásványi anyagot tartalmaz (pl. kálcium, magnézium, vas, cink A és B vitaminok, kálium, réz). Nagyon sok ételhez használható, zselésítő tulajdonsága miatt szuper gyorsan készíthetünk dzsemeket, lekvárokat azonnali fogyasztásra. Az így elkészített dzsemek, lekvárok jól illenek a zabpehelyhez, palacsintákhoz, süteményekhez.
Bevallom, a címben szereplő azonnal szó költői túlzás, de tényleg pár perc alatt elkészíthető, és csak azért nem ténylegesen azonnal fogyasztható, mert egy rövid időt várnunk kell, hogy a chia mag kifejtse a zselésítő hatását. Íme a recept:
Hozzávalók |
Ingredient |
100 g eper (tisztított, csuma nélkül)
10 g chia mag
édesítő |
100 g strawberry
10 g chia seed
sweetener |
Elkészítés:
-
Az eper csumáját eltávolítjuk. Tipp: egy szívószálat nyomj át az epren, így könnyű kiszedni a közepét. (1. kép)
-
Attól függően, hogy dzsem vagy lekvár állagra vágyunk, pürésítsük az epret. Ezt végezhetjük botmixerrel, zöldségaprítóval, ha darabosabb állagra vágyunk, akkor villával.
-
A turmixolt eperhez keverjük a chia magot, és ízlés szerint édesítőt. Utóbbi opcionális, ha az eper elég édes, nincs is rá szükség. Ha még is raknátok bele, elég pár csepp folyékony édesítő vagy 20-30 g cukornak megfelelő por édesítő (pl. eritrit).
-
Az epres keveréket tálkába vagy kis üvegbe töltjük, majd berakjuk a hűtőbe. 60 perc múlva a chia magnak köszönhetően szépen összeáll, és ekkor már tényleg azonnal fogyasztható.
Megjegyzés:
Ha valakit zavarnak a darabos és a magos dolgok, akkor az epret turmixolja homogénre és a chia mag őrölése megoldhatja a problémát (pl. mákdarálóval).
Tartósítószermentes, így mindenképp hűtőben, lezárva tároljátok. A maximális eltarthatóságát nem tudom, én 3 napra szoktam beosztani, ennyi idő alatt biztos, hogy nincs semmi baja. Ha valaki hosszabb időt is tesztel, ossza meg velünk bátran. :)
Képek:
|
Köszönöm a visszajelzést, és a tippet, Ági! Hamarosan érkezik a málna is a piacokra, érdemes azzal is kipróbálni! Illetve a befőzés is megkezdődik, hamarosan azzal kapcsolatban is érkezik egy-két recept. :)