Csokoládés palacsintatorta
Ha egy olyan fantasztikusan finom tortára vágysz, amihez nem kell a sütőt bekapcsolni, pár perc alatt elkészül, akkor ennek most rögtön neki állhatsz! ;)
Sztori:
Eredetileg palacsintának indult, végül egy tortára hajazó édesség lett, aminek nápolyi kinézete van. Jó kis kombó, ugye? :) Az egyik kedvenc csokis palacsintámat akartam nektek megmutatni, de szerencsére kicsit elszámoltam a nedves hozzávalókat, így a tészta inkább emlékeztet a piskótára, mint a palacsintára. Soha nem esek pánikba, ha félúton másképp alakul a tervezett étel, hisz így megszületik egy újabb recept, mint ahogy most megszületett a serpenyőben elkészíthető torta, ami nem igényel sok hozzávalót, pár perc alatt elkészül és nagyon-nagyon finom. Az csak a véletlen műve, hogy úgy néz ki, mintha nápolyi lenne! Ennek a magyarázata a serpenyőm mintázata, amit már a Karamellás zabkorpa palacsinta receptemnél is észrevehettetek (link). Viszont! Megpróbálok majd tényleg ostyát alkotni, ha sikerül, megosztom veletek azt is! :)
Hozzávalók
Tészta:
-
30 g zabpehelyliszt
-
60 g tojásfehérje
-
3 evőkanál víz
-
5 g zsírszegény kakaópor
-
0,5 kiskanál sütőpor
-
édesítő
Csokikrém:
-
100 g zsírszegény túró*
-
5 g zsírszegény kakaópor
-
édesítő
Csokiöntet (opcionális):
-
5 g zsírszegény kakaópor
-
1 evőkanál víz
-
édesítő
Elkészítés
-
A zabpehelylisztet, a zsírszegény kakaóport és a sütőport összekeverjük.
-
A lisztes keverékhez adjuk a tojásfehérjét, a 3 evőkanál vizet, és pár csepp folyékony édesítőt. Jó alaposan keverjétek össze (de ne habosra!), ne maradjon külön úszkáló tojásfehérje tócsa! :)
-
Pár percig állni hagyjuk, addig elkészítjük a csokis krémet, és még el is pakolhatjuk, amire már nincs szükségünk.
-
Tehát a krém: nagyon bonyolult a feladat! Összekevered a túrót és kakaóport, adsz hozzá annyi édesítőt (nálam szintén folyékony), hogy kellőképp édes legyen. Ha száraz a túród, keverj hozzá 1-2 evőkanál vizet, s máris krémes állagú lesz! Ha kész, akkor most jön az, hogy elpakolod, ami már nem kell! :D
-
Ha mindennel megvagy, tapadásmentes serpenyőben süsd meg a tésztát (1 db nagy palacsinta). Mivel egy sűrű piskótaszerű tésztáról van szó, így egy fakanál vagy egyéb eszköz segítségével igazítsd el a serpenyőben. Közepes lángon 1-2 perc alatt megsül az alja, és könnyen át lehet fordítani. Én nem használtam zsiradékot, nélküle sem tapadt le, könnyen ide-oda csúszott a kerámiabevonatos serpenyőben.
-
Ha megsült mindkét oldala, tányérra borítjuk, négy részre vágjuk. A szeleteket egymásra rakjuk úgy, hogy a szeletek közé kerül a csokis-túrós krém.
-
Aki szeretné, egy kis házi csokiöntetet is rakhat rá. Nálam így készül: 5 g zsírszegény kakaópor, 1 evőkanál víz, pár csepp édesítő. Összekever, sűrű öntet lesz belőle, és ami a legjobb, hogy nincs benne plusz zsiradék! :)
Tápérték
Tápérték csokiöntet nélkül:
26,7 g fehérje / 26,6 g szénhidrát / 6 g zsír
Tápérték csokiöntettel:
27,9 g fehérje / 27,2 g szénhidrát / 6,5 g zsír
Megjegyzés
*A túró adatai 100 gramm: 14 g fehérje, 3,5 g szénhidrát, 2,8 g zsír. Ha nektek sikerül 0,1-0,2%-os túrót elcsípni, akkor még bőven tudtok lefaragni a tápértékből. ;)
A hozzávalók mennyisége céltól, diétától függően változtatható.
Képek
|